16.03.2016

CHARLESU ŠLJIVOVICA PREJAKA, CAMILLA POTEGNULA LIKER OD ORAHA Kako se kraljevski par proveo u Slavoniji i Baranji

Licitarska srca s imenima njegovih unuka Charlotte i George, najdraži su pokloni koje je princ Charles ponio iz Osijeka, rodnog grada njegova šukundjeda Franza von Tecka, rođenog u Osijeku prije 179 godina u vrijeme dok je ovaj grad bio dio Austrijskog carstva. Princa Charlesa i njegovu suprugu Camillu, vojvotkinju od Cornwalla na Trgu sv. Trojstva u Tvrđi dočekalo je oko 1500 Osječana, a prvi su im ruke pružili gradonačelnik Ivan Vrkić i župan Vladimir Šišljagić. Čast da se rukuju s princom i vojvotkinjom imalo je i nekoliko desetaka građana koji su stigli na trg, a među njima i Ilonka Sombothelji.

- Zaželjela sam mu doborodošlicu, a on mi je odgovorio da mu je drago što smo se upoznali. Bio je to poseban osjećaj i baš sam se željela s njime rukovati jer jako volim Englesku i kraljevsku obitelj. Princ mi je rekao kako je ugodno iznenađen time što mladi u Osijeku jako dobro govore engleski te da mu je žao što im on ne zna uzvratiti na hrvatskom jeziku - kazala je gospođa Ilonka.

Obišli su potom princ i vojvotkinja štandove na kojima su im se predstavili lokalni proizvođači hrane, pića, suvenira... Prestolonasljedniku je tako šljivovica iz Kneževih Vinograda bila prejaka, dok se vojvotkinji svidio liker od oraha. Oduševili su ih suveniri izrađeni od komušine u izvedvi Udruge „Šuška“ koji su im poklonili tek izrađenu Šokicu i Šokca te buket tulipana od komušine. Mirjana Eržić kazala nam je da su bili iznenađeni time što se sve može napraviti od komušine. Kušali su domaće kolače, kozji sir, kupinovo vino, ali i vrhunsku iločku graševinu, a princa je zanimalo i je li kulen kojim je ponuđen napravljen od domaćih svinja. Vojvotkinja od Cornwalla na jednom je štandu kupila dva mužara izrađena od bračkog kamena koja su ljudi iz njihove pratnje platila 200 kuna, dok je Princ od Walesa izdvojio 50 kuna za teglu meda od kestena. Ipak, najviše se oduševio kada je vidio licitarska srca s imenima Williamove i Kateine djece.

- Iznenadili su se vidjevši srca, jer nisu očekivali da će naići na nešto s imenima njegovih unuka. Zanimalo ih je od čega se izrađuju i pohvalili majstorski rad Antonije Ranogajec, a ja sam im poželio da ova srca budu pozivnica Charlottei i Georgeu da i oni jednoga dana dođu u Osijek - rekao je Josip Ranogajec, iz obrta Blažeković, koji izrađuju licitarska srca, inače nematerijalno dobro UNESCO-a.

Dok su hodali trgom pratila ih je pjesma i glazba članova KUD-a Osijek 1862, a prije ulaska u Arheološki muzej primorske napjeve otpjevale su im članice ženskog pjevačkog zbora Brevis, čijoj je dirigentici Antoaneti Radočaj, princ osobno čestitao na izvedbi. Pozdravne govofre uputili su im Vrkić i Šišljagić, zahvalivši im se na dolasku, pri čemu ih je Vrkić pozvao da 2020. godine budu gosti Osijeka kao Europske prijestolnice kulture, čemu se u ovom gradu nadaju. Poseban poklon dobili su od udruge Rubina. Bila je to košara puna darova ručno izrađenih u zlatovezu.

Više na: http://www.jutarnji.hr/foto--charlesu-sljivovica-prejaka--camilla-potegnula-liker-od-oraha-kako-se-kraljevski-par-proveo-u-slavoniji-i-baranji/1542012/

prethodna sljedeća