Đakovački Vezovi

Đakovo je domaćin i organizator smotre folklora Slavonije i Baranje ''Đakovački vezovi'' koja se održava svake godine (od 1967.) početkom mjeseca srpnja. Naziv Smotre potpuno odgovara priredbi: sudjeluje sedamdesetak folklornih skupina s oko četiri tisuće izvođača, a svaka skupina ima drugačiju nošnju, svaka nošnja drugačiji vez. Tisuće vezova!

Svečana povorka svih sudionika prolazi ulicama grada kao neka pokretna izložba boja i linija kao da se duga spustila na grad.

Trg ispred katedrale i Ljetna pozornica u Strossmayerovu parku su središta događanja. Smjenjuju se grupe, pjesme, plesovi, običaji. Program traje neprekidno do večernjih sati, a gledalište se ne prazni. Teško je naći dvije jednake nošnje, svaka svojom ljepotom privlači pažnju.

Uvečer gledalište postaje pretijesno. Bira se najljepša nošnja za djevojke i snaše – to je velika revija ljepote; ne znaš jesu li ljepše djevojke, snaše ili nošnje.

Đakovački vezovi nisu samo revija nošnji. U Katedrali bazilici Sv. Petra (1882.) uz orgulje nastupaju poznati operni umjetnici ili pjevački zborovi. U izložbenom salonu izlažu likovni umjetnici. Gastronomski sadržaji traju cijeli tjedan izložbama i ocjenjivanjem slavonske hrane, kruha i vina.

Konj, ta plemenita životinja nestaje s njiva i ulica. U radu su ih zamijenili strojevi, a konji su ostali ljubav i ponos svojih vlasnika i privlačnost konjičkih sportova. U mnogih seljaka – uzgajivača konja ljubav prema ovoj lijepoj životinji dokaz je njegovog imovnog stanja.

Đakovački vezovi su i smotra konja iz uzgoja seljačkih domaćinstava udruženih u Konjogojske udruge. Način na koji ih pokazuju tisućama posjetitelja ne može biti ljepši: svatovske zaprege! Seljačka su to kola s upregnutim konjima, okićena cvijećem, vezenim jastucima i peškirima, ponjavcima kao nekad davno za svadbu.

Sportski program odvija se na hipodromu. Skakanje preko prepona, vožnja dvoprega i četveroprega prilika je da se konji pokažu u svojoj punoj ljepoti.

U desetak nezaboravnih dana Đakovačkih vezova grad postaje pretijesan za brojne goste.