Gastro

Slavonci i Baranjci su bogatstvo njiva, šuma, rijeka i obora oduvijek znali pretvoriti u slastan zalogaj i podičiti se obiljem dobrog jela.

Malo se koja naša regija može pohvaliti tolikim bogatstvom recepture. U nadaleko poznatim slavonskim i baranjskim delicijama upletena je pokoja nit dalmatinske, zagorske, ličke i poneke druge europske kuhinje.

Mnoge prigode u životu Slavonaca i Baranjaca bile su povod za velika slavlja. Tako su nastala prigodna jela pri žetvenim radovima, rođenjima, zarukama, vjenčanjima, crkvenim blagdanima (Božiću, Uskrsu, pokladama), poznatim slavonskim kolinjima...

Posebno se dičimo jelima pripremljenim po izvornoj recepturi kao što su čobanac, riblji paprikaš, pileći paprikaši i mnoga druga. Udomaćen je način pripreme povrća u obliku variva povezanog papriciranom zaprškom. U kući svakog pravog Slavonca i Baranjca bit ćete počašćeni domaćim kulenom, domaćom šunkom, suhom kobasicom, i drugim prepoznatljivom delicijama.

Široka duša slavonska i baranjska, plemenito srce i poznata gostoljubivost učinit će užitak u ovim jelima nezaboravnim.