24.04.2013. U sklopu projekta Wine Tour, vinari s područja Baranjskog, Đakovačkog, Erdutskog i Feričanačkog vinogorja, predstavnici turističkih zajednica, udruga i ostali zainteresirani dionici iz Osječko-baranjske županije posjetili su mađarsku vinsku regiju Villány.

Sudionici su se prilikom studijskog posjeta upoznali s položajem i karakteristikama vinske regije Villány, kao i najboljom praksom proizvodnje i plasiranja vina, te kušali izabrana vina u vinariji Polgar. Gđa. Leonora Becker predstavila je rad Udruge vinskih cesta Villány-Siklós čiji su glavni ciljevi osnivanje vinske rute, promocija u proizvodnji kvalitetnih vina, razvoj vinskog turizma i ruralnog turizma, zaštita vinograda i ekološkog imidža vinske regije Villány, rast na tržištu i potražnja za domaćim kvalitetnim vinima, te zaštita spomenika, kulturnog i arhitekturalnog blaga.

Vinska regija Villány
Od ukupno 22 vinske regije u Mađarskoj, Villány je jedna od najrazvijenijih, poznata po crnim i rose vinima. Ovu najjužniju vinsku regiju u Mađarskoj karakterizira mediteranska klima koja pruža odlične uvjete za dozrijevanje grožđa, što je važan čimbenik uspjeha ove regije. Ovo je najtopliji, najsunčaniji dio Mađarske s dugim suhim ljetima i dugim periodom rasta. Područje karakterizira lesivirano tlo, pomiješano s crvenom glinom i smeđom šumskom zemljom na vapnenačkoj podlozi. Zahvaljujući ovoj klimi, vina iz Villánya punog su okusa i visoke kvalitete. Većina nagrađivanih mađarskih vina proizvedena je u regiji Villány. Prema arheološkim nalazištima vinska tradicija u ovoj regiji može se pratiti unatrag sve do rimskog doba.

Sorte grožđa i vina
Portugizac je najzastupljenija sorta grožđa u vinskoj regiji Villány, uz sorte kao što su cabernet sauvignon, merlot i cabernet franc. Prisutne su i sorte zweigelt, kadarka i pinot noir. Proizvode se i roze vina, portugizac, cabernet sauvignon, cabernet frank, kékfrankos (frankovka), merlot, kao i neka cuvée vina. Autohtona mađarska sorta leányka (lipovina) izvrsna je za izradu desertnih vina.

Vinski turizam
Regija Villány popularno je vinsko turističko područje koje najviše posjećuju domaći gosti iz cijele Mađarske. Vinski podrumi nanizani su jedni do drugih uzduž Vinske ceste. Podrumi su otvoreni za degustaciju vina a neke vinarije nude i usluge smještaja, te usluge posluživanja hrane. Obližnje znamenitosti uključuju grad Pečuh, terme u Harkanyu, srednjovjekovni dvorac u Siklósu i marijansko svetište u Máriagyűdu. Turistička sezona traje tijekom cijele godine, s većim intenzitetom u vrijeme vikenda i praznika.